Kundasang

Kundasang

Isnin, 20 Julai 2015

Kerabu rebung? Pajeri laaa...

Raya ketiga.....tak lalu dah nak makan lemang dan rendang....makan nasik la pulak..jom masak pajeri rebung...
Tumiskan 2kuntum bunga lawang,3biji buah pelaga,2inci kulit kayu manis,2tangkai daun kari,2cili kering yang dipotong,setelah naik baunya masukan 2biji bawang besar,3ulas bawang putih,1inci halia yang talah dikisar,masak lagi sehingga naik bau.
Masukan 2 peket kecil rempah kari daging.
Setelah pecah minyak masukan kerisik dari sebiji kelapa,bersama santan(optional)  


Masukan rebung(fresh) yang telah direbus,masukan 2keping asam gelugur,gula dan garam
,tunggu sehingga mendidih.
Dah siap,.....nasik mana nasik?


Peeeerrrghhhh.....nasik panas,ayam goreng,pajeri rebung,sambal hitam sama kicap manis.Jemput makan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan